Witajcie,
Dzisiaj mamy dla Was krwawe przekąski, idealne na imprezę Halloweenową:) Mumie parówkowe polane czerwonym sosem i owinięte bandażami z ciasta francuskiego. Przygotujecie je w dosłownie kilka chwil, a efekt jest upiorny... Możecie również zrobić "paluchy mumi" - pokrójcie upieczone parówki na mniejsze kawałki i nie zapomnijcie o polaniu ich keczupem.
Zapraszamy też na Facebooka, gdzie podajemy nasz sposób na otwarcie kokosa:)
opakowanie parówek (6 sztuk)
ciasto francuskie
łyżka keczupu
łyżka sosu miodowo-czosnkowego lub łyżka miodu i mały ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki
szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwiń i wytnij z niego 12 cienkich pasków.
2. Przygotuj sos: wymieszaj keczup, sos miodowy i przyprawy.
3. Parówki ponacinaj w kilku miejscach, obtocz w sosie i zostaw na kilka minut.
4. Każdą parówkę owiń niestarannie paskami z ciasta francuskiego. Nie przejmuj się, jeśli ciasto się zabrudzi od sosu, efekt będzie jeszcze lepszy.
5. Mumie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C przez 15 min. Następnie obróć parówki i piecz jeszcze przez 5 min. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego.
Nasze oceny:
Basia: Upiorne mumie z ciasta francuskiego to idealna i szybka przekąska. Jeśli chcecie, żeby były bardziej pikantne, polejcie parówki sosem chilli. Moja ocena: 10/10.
Julka: Super łatwa propozycja na halloweenowe przekąski. Trochę keczupu i upiorny efekt gwarantowany. Moja ocena: 10/10.
2. Przygotuj sos: wymieszaj keczup, sos miodowy i przyprawy.
3. Parówki ponacinaj w kilku miejscach, obtocz w sosie i zostaw na kilka minut.
4. Każdą parówkę owiń niestarannie paskami z ciasta francuskiego. Nie przejmuj się, jeśli ciasto się zabrudzi od sosu, efekt będzie jeszcze lepszy.
5. Mumie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C przez 15 min. Następnie obróć parówki i piecz jeszcze przez 5 min. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego.
Nasze oceny:
Basia: Upiorne mumie z ciasta francuskiego to idealna i szybka przekąska. Jeśli chcecie, żeby były bardziej pikantne, polejcie parówki sosem chilli. Moja ocena: 10/10.
Julka: Super łatwa propozycja na halloweenowe przekąski. Trochę keczupu i upiorny efekt gwarantowany. Moja ocena: 10/10.
Kapitalny pomysł, genialnie wyglądają te parówki :)))
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda, widziałam już takie:)
OdpowiedzUsuńU mnie drożdżowe mumie są wielbione przez dzieci. Fajny i smaczny pomysł
OdpowiedzUsuńoooo, ja takie coś robię z francuskiego!
OdpowiedzUsuńWychodzi chrupiące, kruche, mm:)
Ciekawe jak z drożdżowym?
super pomysł
OdpowiedzUsuń