wtorek, 29 października 2013

Przekąski na Halloween - parówkowe mumie


Witajcie,
Dzisiaj mamy dla Was krwawe przekąski, idealne na imprezę Halloweenową:) Mumie parówkowe polane czerwonym sosem i owinięte bandażami z ciasta francuskiego. Przygotujecie je w dosłownie kilka chwil, a efekt jest upiorny... Możecie również zrobić "paluchy mumi" -  pokrójcie upieczone parówki na mniejsze kawałki i nie zapomnijcie o polaniu ich keczupem.

Zapraszamy też na Facebooka, gdzie podajemy nasz sposób na otwarcie kokosa:)

Składniki: 
opakowanie parówek (6 sztuk)
ciasto francuskie
łyżka keczupu
łyżka sosu miodowo-czosnkowego lub łyżka miodu i mały ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki
szczypta słodkiej papryki


Przygotowanie:
 
1. Ciasto francuskie rozwiń i wytnij z niego 12 cienkich pasków.

2. Przygotuj sos: wymieszaj keczup, sos miodowy i przyprawy.

3. Parówki ponacinaj w kilku miejscach, obtocz w sosie i zostaw na kilka minut.
4. Każdą parówkę owiń niestarannie paskami z ciasta francuskiego. Nie przejmuj się, jeśli ciasto się zabrudzi od sosu, efekt będzie jeszcze lepszy.



5. Mumie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C przez 15 min. Następnie obróć parówki i piecz jeszcze przez 5 min. Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego.


Nasze oceny:

Basia: Upiorne mumie z ciasta francuskiego to idealna i szybka przekąska. Jeśli chcecie, żeby były bardziej pikantne, polejcie parówki sosem chilli. Moja ocena: 10/10.

Julka: Super łatwa propozycja na halloweenowe przekąski. Trochę keczupu i upiorny efekt gwarantowany. Moja ocena: 10/10.


 

5 komentarzy:

  1. Kapitalny pomysł, genialnie wyglądają te parówki :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wygląda, widziałam już takie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie drożdżowe mumie są wielbione przez dzieci. Fajny i smaczny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo, ja takie coś robię z francuskiego!
    Wychodzi chrupiące, kruche, mm:)
    Ciekawe jak z drożdżowym?

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter